Tekniken Långpulsad nd yaglaser innebär att med ett laserljus selektivt kunna värma ett färgämne (hemoglobin) i blodkärlet så att detta koagulerar och kärlväggen kollapsar. Kärlet kommer då att skrumpna ihop och kroppens städande celler kommer att resorbera kärlet och det försvinner. 

Det krävs en speciell laser för kärl på benen. Det är betydligt svårare att ta bort kärl på benen än i ansiktet p g a att: 

  • kärlen ligger ofta djupare i vävnaden 
  • huden på ben är mycket känsligare 

Det krävs då ett laserljus som har en våglängd som når djupare ner i vävnaden och avger värmen så att det påverkar kärlet tillräckligt utan att skapa brännskada i kringliggande vävnader. Ett vanligt IPL ljus fungerar vanligen inte bra då man får för stort upptag i ytliga huden. Kör man då med för hög effekt får man blåsor och brännskador på huden även om man har effektiva kylsystem. Huden på benen tål betydligt mindre än huden i ansiktet. Kör man på för lite effekt når man inte de blodkärl som ligger lite djupare ner i vävnaden. 

Långpulsad nd yaglaser med våglängd 1064 (nm)

Effektivast för att nå ner i ett djupare kärl med värme är en långpulsad nd yaglaser med våglängd på 1064 nm. Detta laserljus når djupare ner till kärlen utan att bränna huden. Den andra faktorn som är viktig är hur lång tid som ljuspulsen avger värme i kärlet. Det måste då vara en långpulsad laser som ger en ljuspuls på t ex 20-100 millisekunder. Ljuspulsen skickas oftast ut i 3 st intervaller med ca 10 millisekunder emellan. Kringliggande vävnad hinner då kylas något samtidigt som varje delpuls ackumuleras i målcellerna i kärlen så att dessa uppnår önskad temperatur. Samtidigt som laserblixten skjuts ner i i kärlet sprutas en kylspray på huden för att skydda huden mot brännskada. 

När en laser med samma ljus 1064 nm ska vara effektiv för att ta bort tatuering ska ljuspulsen bara vara någon miljarddels sekund för att kunna spränga sönder pigmentet. En sådan laser fungerar inte alls att ta bort blodkärl med. Med DEKA långpulsad nd yaglaser 1064 nm har vi största möjlighet att ta bort oönskade blodkärl på benen. 

Hur stora blodkärl kan man ta bort?

Man kan ta bort kärl i storleksordningen 0,2 mm till ca 2-3 mm i diameter. Grövre kärl går att behandla men är ofta effektivare att spruta eller operera för att reducera. 

Hur lång tid tar det?

Små kärl kan dra ihop sig direkt vid behandlingen och det räcker ibland med en enda behandling. Större kärl kan kräva upp till 3 st behandlingar med ca 4 v mellanrum. Man får ofta en blå strimma som ett blåmärke efter innan kroppen har resorberat och städat undan rester av kärlet som skrumpnar bort. 

Kontraindikationer

Man får inte ha ökad blödningsrisk som ta blodförtunnande läkemedel Man bör inte behandlas om man har uttalad diabetes Man bör inte behandlas om man är extra ljuskänslig av t ex olika läkemedel.