Laserslipning med fraktionerad Co2 laser och erbiumlaser

Med åldern tappar bindväven i huden sin elasticitet och rynkor uppstår. Även andra faktorer som skador eller infektioner kan ha gett bestående ärr som är uppstående eller gropar i huden. Med åldern uppstår också ofta fläckar med pigmentering. Samtliga dessa förändringar kan man få mycket bra resultat på genom att med en laser slipa eller scanna av ett lager av huden. Resultaten är så pass omfattande att det ä ett verkligt alternativ till ett kirurgiskt ansiktslyft. 

Man kan behandla: 

  • rynkor
  • acneärr
  • kirurgiska ärr
  • solskadad hud
  • ojämn pigmentering
  • åldersfläckar
  • bristningar (strior)
  • melasma 

Skillnad på Erbium och CO2 Laser

Vi använder två olika metoder för laserslipning. Båda metoderna är ablativa vilket innebär att de förångar bort hud. Erbiumlaser är sk kallablativ. Detta betyder att att den inte alstrar speciellt mycket värme och därmed blir den inflammatoriska reaktionen mildare. Detta är att föredra på brännskador och ärrvävnad. Man kan också ta bort mycket tunna skikt av hela huden villket är bra på vissa typer av pigmentfläckar. Risken att skada de djupa skikten där pigmentcellerna sitter blir också betydligt mindre. Detta gör att man även kan jobba på personer med mörk hudtyp vilket man bör undvika med CO2. Erbiumlasern koagulerar inte såret man skapar vilket gör att såret blir svidande, öppet och vätskande ett dygn. Detta kan lindras med skyddande vitt vaselin. Trots sårbildnig gör Erbiumlasern inte speciellt ont eftersom den inte skapar så mycket värme.

Tidiga metoder av laserslipning

Med tidigare metoder slipade man av ett skikt av hela huden. Den nya huden som bildas har mer elastiska bindvävskomponenter och blir slätare, får mindre pigmentförändringar och ser yngre ut. Detta är mycket effektivt och man kan uppnå dramatiska föryngringsresultat. Behandlingen är dock smärtsam och det finns en viss risk för infektioner samt att man får kraftigt rodnad i huden ca en till två veckor efter behandlingen. Det är svårt att t ex jobba flera dagar efter behandling. 

Nutida fraktionerad laserslipning ger mindre obehag 
Ny forskning och teknik har visat att man genom att ta bort ca 10-20% av huden genom att skjuta mikroskopiska små kanaler i huden kan uppnå samma resultat. En så kallad fraktionerad laserscanner kan med mycket stor precision göra små kanaler i huden så att kringliggande celler aktiveras p samma sätt. 

Den nutida fraktionerade metoden ger mycket mindre besvär under behandling samt dagarna efter och risken för infektioner och andra komplikationer minskar avsevärt. 

Under och efter behandlingen

Under behandlingen känner man en värmande och ibland stickande känsla men ofta ingen större smärta. Efter behandlingen får man ofta en hettande och brännande känsla över huden. Då kan det vara bra att kyla huden med kylpåsar och kylande balsam. Denna känsla avtar ofta gradvis efter några timmar. Det är rekommenderat att använda bedövande salva i ansiktet som man applicerar ca en timma innan behandlingen för att minska obehag. Man ser en varierad rodnad och svullnad av huden som varar i ca 2-3 dagar och gradvis minskar. Man känner sig sträv och torr i huden och ser nästan lite solbränd ut i en vecka efter behandlingen. Man säger att man har en social down time på 2-5 dagar. 

De små såren som blir av lasern koagulerar direkt och det blir en liten skorpa över varje punkt om man tittar med förstoringsglas. För att minimera risken för infektioner ska man ha en fet kräm på huden som håller skorpan mjuk. Man kan sminka över rodnaden ganska omgående men bör inte göra detta första dygnen. 

Resultaten kommer på sikt

Det sker en viss sammandragning av huden direkt vid behandlingen men den största effekten sker på sikt under flera månader. Det tar tid för kroppen att bilda ny föryngrad vävnad. 

Det finns olika fraktionerade behandlingstyper Det finns olika varianter av fraktionerade laserbehandlingar. Man skiljer på dom som är så kallat ablativa och icke ablativa. Med ablativ menas att man bränner bort vävnad. Den typ av fraktionerad laser som vi har är koldioxid och ablativ, tar alltså bort vävnad i små kanaler. 

Andra metoder kan vara att man sänder ner ett annat laserljus för att biostimulera på ett fraktionerat sätt men ej tar bort vävnad. Fraxel laser behandling är ett känt varumärke. De har: Fraxel 1.re:store, 2. re:fine och 3. re:pair, där re:pair är en kolioxidvariant d v s den enda som tar bort vävnad och ger större resultat med mindre antal behandlingar. Då rekommenderas ibland endast 1-2 behandlingar. Med de icke ablativa rekommenderas ca 4-6 st behandlingar. Vi har en mycket bra prisbild för att vara en ablativ metod. Den metod som alltså kräver mindre antal behandlingar. 

Hur många behandlingar krävs? 

Hur många behandlingar som krävs för att få ett optimalt resultat med en ablativ metod beror b l a på hur aggressivt man kör. Här finns det olika strategier bland olika behandlare. 

Om man kör p ett aggressivt sätt d v s att man bränner djupare kanaler och tar bort mer hud kan det räcka med en till två behandlingar för att få ett bra resultat. Det är ett tydligt samband mellan hur tufft man kör och vilket resultat man kan uppnå. Olika hud tål dock olika mycket därav kör vi alltid en mildare variant vid första behandlingen för att se hur man reagerar. Beroende på reaktionen kan man ofta köra betydligt tuffare vid en andra behandling. Två till tre behandlingar med 4-8 v emellan rekommenderas för ett optimalt resultat men man får resultat även av en enda behandling. 

Behandlingen varar i flera år

Resultatet av hudföryngringen varar i flera år och är definitivt ett seriöst alternativ till ett kirurgiskt ansiktslyft.