Fotovaxning är inte tillräckligt

Det är dock helt avgörande att man verkligen kan hetta upp hårsäcken till över 70 grader annars sker bara en så kallad fotovaxning. Detta innebär att hårsäcken släpper sitt hår men stamcellerna inte är permanent skadade. Detta blir då bara ett dyrare sätt att vaxa sig. Principen för att kunna få hårsäcken över 70 grader bygger på att olika ljus kan absorberas av olika färger. Ljusblixten måste tas upp av hårets pigment och ledas ner i hårsäcken utan att bränna huden. Man måste då ha relativt mörka hår och ljus hud för att detta ska fungera tillräckligt bra.

Skillnad på IPL ljus och laser

IPL (Intensivt Pulserat Ljus) ljus kommer av en blixtlampa som leds via ett munstycke och ett filter så att de mesta ljusstrålarna får en våglängd som tas upp av mörkt pigment. IPL ljus har dock ett brett spektra av våglängd vilket gör att det även tas upp av ytlig hud i pigmentfläckar och kärl. Man får då inte alltid ner tillräckligt med värme. Absorptionen till hårsäcken blir inte lika specifik. Det finns olika typer av IPL med olika filter som bryter ljuset och ibland kombinerar man med radiofrekventa vågor för att förstärka effekten. Om förhållanden är optimala som när man har mycket ljus hud och mörka hår. Då kan man behandla stora ytor relativt snabbt med en effektiv IPL maskin. Om förhållande är svårare med tex mörkare hud eller mycket tunna hår är risken stor att man bara får en så kallad fotovaxning eller att man bränner huden och att det blir väldigt smärtsamt. Även en mer avancerad IPL maskin är oftast en billigare kompromiss för just hårborttagning. Vi använder 2 st olika IPL maskiner när vi anser att förutsättningarna för detta är bra. Dessa maskiner har speciella filter för att fluorecera ljuset till rätt våglängd och kallas då FPL ljus. Dessa maskiner har både externa och interna kylsystem för att kyla både huden och maskinens blixtlampa för bästa komfort.

Laserljus

Laserljus innebär att alla ljusstrålar är i samma våglängd, en så kallad ren strålning. Olika våglängder har olika absorptions spektrum så att det t ex kan tränga djupare ner i huden och absorberas i större grad av pigment det möter där. Man kan med laser få en mer selektiv målsökning av ljuset. Golden standard för hårborttagning med bra forskningsstöd är diodlaser med 800 nanometer eller alexandritlaser med 755 nm. Dessa tekniker är tex godkända av FDA (Amerikanska motsvarigheten till Socialstyrelsen) Dessa tekniker är nästan alltid mer effektiva och att föredra framför olika varianter av IPL ljus. Studier med långtidsuppföljning av resultat på hårborttagning ger klar fördel till laserbehandling mot IPL. Laserbehandling är dock mycket dyrare tekniker att jobba med och svårt att nå lika stora områden vid varje blixt. Vi har en av den mest använda laser maskinen i världen som uppfyller Golden standard för hårborttagning. Lightsheer diodlaser.

Hårborttagning med laser på mörkare hud

På mörkare hud blir det betydligt svårare att kunna värma hårsäcken utan att bränna huden. Den effektivaste metoden är då en Långpulsad Yag laser med våglängd på 1064 nm. Denna tränger mycket djupt ner i huden och kan då komma åt hårsäcken. Det krävs dock en maskin med mycket stark effekt och speciella pulsintervall för att det ska bli effektivt. Vi använder en av marknadens absolut starkaste maskiner som finns DEKA SYNCRO HP PLATFORM.

Hur många behandlingar krävs och vad kan man förvänta sig?

Håret växer i olika cykler. Vissa hårsäckar är aktiva 1. tillväxtfas. Vissa hårsäckar är i en 2. övergågsfas och vissa hårsäckar är i en 3. vilofas Dessa faser är olika långa på olika ställen på kroppen. Man kan bara permanent döda de hårsäckar som är i en tidig tillväxtfas. De hårsäckar som är dödade av behandling kommer inte att bilda nytt hår. Nästa behandling kan ske först när nya hårsäckar är i tillväxtfas vilket kan ta 6 veckor eller mer. Varje gång man ger en effektiv behandling minskar antal hårsäckar som kan producera hår. Hur många behandlingar som krävs innan man får så glest med återkommande hår att man är nöjd kan variera mellan 3-10 ggr. Ibland krävs underhållsbehandlingar någon gång per år för att ett bra resultat ska bestå. 

Ibland kan det förekomma att man gjort 3-4 behandlingar och man är relativt hårfri en längre period innan det plötsligt kommer mycket ny hårväxt. Detta kan då bero på att kroppen aktiverar igång fler av vilande hårsäckar som en kompensation. Detta innebär dock att det är ett bra tillfälle att kunna döda ett stort antal återstående hårsäckar som kommer att ge ett mer bestående resultat. Kroppen bildar sannolikt inte nya hårsäckar. Antal behandlingar som behövs kan också bero på faktorer som arv, ålder, hårtyp, hormonellt status samt var på kroppen håret sitter.

Att tänka på

Man ska vara rakad helst några dagar innan behandling så att man ser lätt stubb som sticker upp. Man kan då lättare se var man ska behandla. Man får inte ha långa hår för detta kan störa laserljuset att tränga ner i hårsäcken samt att ljuset då absorberas över huden och brännskador sker lättare. 

Man får inte ha vaxat sig på minst 5 veckor innan behandling. Direkt efter behandling kan man vara lätt rodnad i huden som varar från några timmar till några dagar. Håret sitter kvar men släpper oftast inom några dagar till några veckor. Man kan dra med en pincett i några hårstrån. Man kommer då känna att de sitter löst och släpper lätt. 

Ibland kan man få några blåsor i huden som ger små sår. Dessa läker oftast på någon vecka. Har man behandlat med för hög effekt kan man i vissa fall få en depigmentering i huden men det blir sällan några långvarit bestående förändringar. Man gör ofta provbehandlingar på mindre områden där man väntar ca 5 minuter. Man ser då hudens reaktion och därefter kan man modifiera parametrarna på ljuspulsens längd och styrka. Ibland kan man även byta lasertyp för att skräddarsy behandling efter olika individer. Den individuella variationen är stor. Det är då extra viktigt att ha lång erfarenhet och maskiner med olika egenskaper. Många kliniker har bara en IPL maskin. Man är då mycket begränsad vilka resultat man kan få.

Tycker man att det blir dyrt med behandlingar så kan man t ex göra 3 stycken på ett halvår för att sedan vänta något år och sedan fortsätta. När man fortsätter finns det mindre hårsäckar kvar och man är närmare ett slutresultat med mindre behåring. 

Om man har ljusa eller röda hår med lite pigment är det svårt att få ett bra resultat. Man kan då ge provbehandlingar på små områden för att se hur responsen blir.

Man bör inte sola ett antal veckor före eller efter behandling. Man får inte ta läkemedel som gör att man blir ljuskänslig. 

Är kan känslig och tycker att det känns mycket vid behandling kan man applicera bedövningssalva på huden (Emla) ca 30 min innan behandling. Man känner då betydligt mindre. Man bör dock vara försiktig då smärta är en signal att man inte behandlar för starkt.